Overige Informatie
Schoolprogramma 2020
Het schoolprogramma wordt in de digitale OranjeFlits, die op de scholen is verspreid, helemaal uitgelegd.
Klik hier voor de aanmelding van uw kinderen.
Kinderkleedjesmarkt 2020
De Kinderkleedjesmarkt vindt plaats van 13.30 uur tot 16.00 uur.
Opbouw vanaf 13.00 uur, melden bij de marktmeester.
Deelname kost € 2,-.
De plaatsen moeten schoon worden achtergelaten.
Aanmelden kan via
De Kinderkleedjesmarkt is, zoals de naam het al aangeeft, alleen bedoeld voor verkoop van oude spulletjes door kinderen.
Zij kunnen daarbij uiteraard worden begeleid door een volwassene.
Drankjes, handelsspullen, spelletjes spelen voor geld, e.d. zijn verboden.
Neem bij twijfel even contact op met de OVG.
Het aantal plaatsen is beperkt. Plaatsen worden op volgorde van aanmelding uitgegeven. Aanmelden tot 24 april mogelijk.
Seniorenmiddag 2020
Op donderdag 23 april om 14.30 uur organiseert de Oranjevereniging Gorssel, in samenwerking met De Borkel, weer een gezellige middag. Hoofdsponsors zijn Bakkerij Terpstra en Tuincentrum De Blaakhof.
Wij hebben tot ons grote genoegen de Neighbours Sisters kunnen contracteren voor de seniorenmiddag en het Bevrijdingsfeest op 5 mei. Deze twee topartiesten zijn in het dagelijks leven ook twee buurvrouwen uit Gorssel. Zij zullen tijdens de seniorenmiddag een sfeervol programma brengen met een mix van oude bekende liedjes en een paar liedjes uit de bevrijdingstijd.
Zoals altijd wordt er gezorgd voor een hapje en een drankje. Na afloop krijgt u een kleine geste mee. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom. Indien u vervoer nodig heeft kunt u contact opnemen met Sietske Bezemer (0575-493202)
4 mei 2020, Stille Tocht en Herdenking
De Stille Tocht In het hele land waren de stille herdenkingstochten van meet af aan, dus direct na de oorlog, een groot "succes". In Gorssel heeft destijds de Oranje Vereniging Gorssel de organisatie van de Stille Tocht op zich genomen. Het ritueel in collectieve vorm en in eenvoudige uitvoering, sereen, spiritueel en waardig, hield een impliciet protest in: 'dit nooit meer'. Jaren later is de manifestatie verder uitgebreid tot een herdenking van alle slachtoffers van oorlogshandelingen en gaan fungeren als signaal tegen onrecht en discriminatie in het algemeen.
Het woord zegt het al: tijdens een Stille tocht wordt er onderling niet gepraat.
De herdenking wordt georganiseerd in samenwerking met de Harmonie en de scouts van de Kompasnaald en de IJsselgroep.
Programma:
- 19.30 -Verzamelen bij de Oldenhof en voor museum MORE
- 19.40 -Vertrek te voet naar het kerkhof, onder klokgelui, met kransen dragende scouts voorop
- 19.50 -Aankomst op het kerkhof, scouts, vertegenwoordigers van de gemeente en eventueel aanwezige andere speciale gasten stellen zich op voor het grafmonument
- 19.58 -Een trompettist van de Harmonie speelt de Last Post
- 19.59 -Klokgelui staakt
- 20.00 -2 minuten stilte
- 20.02 -De Harmonie speelt het Wilhelmus
- 20.04 -Een leerling van de Vullerschool draagt een gedicht voor
- 20.05 -De vlag wordt in top gehesen, waarna De Harmonie begint met het spelen van koralen
- De Wethouder legt als eerste een krans bij het grafmonument
- Kranslegging bij Jacob Meijer, die bij het monument in het midden ligt. Jacob Meijer geboren op 1 juni 1900 te Hattem, vanaf 1939 wachtmeester bij de politie te Gorssel, werd op zondag 24 september 1944 in Vorden gefusilleerd. Vlak ervoor was hij met nog enkele andere inwoners van Gorssel door de Sicherheitsdienst gegijzeld. Zes van hen (Aron Polak, Andries Brinkman, Gerrit Loman, Grans Bennekers, Rens van Velden en Louis Mazel) zijn gefusilleerd op de schietbaan te Gorssel (zij liggen aan weerszijden hem in het monument)
- Kranslegging door de voorzitter van de Oranje Vereniging Gorssel
- De tocht wordt vervolgd langs de (enorm lange!) reeks graven van de gesneuvelde geallieerde militairen naar het Indië-monument (dat is opgericht ter nagedachtenis aan zes Gorsselse militairen die bij de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld)
- Kranslegging door de scouts bij het Indië-monument
- Tocht wordt vervolgd naar de graven van Willem Voorbeijtel-Cannenburg en Gerard Wouter van den Wall-Bake. Dit zijn twee van de tien verzetsmensen die in gevangenschap op 5 april 1945 door de bezetter in Gorssel alsnog gefusilleerd zijn
- Scouts leggen een bloemstuk op elk graf
- Einde Stille Tocht, de stoet loopt terug naar het dorp
Direct na de Stille Tocht, om 20.45 uur organiseren wij met de Kerk in Gorssel een voorstelling van Adriaan Plantinga:
een veelzijdig programma met pianomuziek, joodse levenskunst en een indringende vertelling uit de ongeëvenaarde joodse chassidische traditie. Het joodse geluid, de joodse stem zal blijven klinken, ook in onze tijd. Muziek van o.a. Mendelsohm, Korngold, en Glazerson –verstillende werken en hoopgevende geluiden.