Herdenking Operatie Cannonshot

In 1945 trokken geallieerde troepen de IJssel tussen Gorssel en Wilp over om een begin te maken met de bevrijding van het westen van Nederland. Deze operatie kreeg de naam Cannonshot.

Nadat op 11 april onder dekking van een rookgordijn, met amfibievoertuigen een bruggenhoofd kon worden gevestigd, werd een tijdelijke oeververbinding gemaakt tussen de Veerweg bij Gorssel en de Weerdseweg bij Wilp.
Jaarlijks besteed de vereniging De Groene Soos aandacht aan deze operatie en rijdt met haar voertuigen een route die een relatie heeft met de operatie Cannonshot.

De Groene Soos is een vereniging voor eigenaren van historische militaire voertuigen. Met deze voertuigen rijdt de vereniging dit jaar aan de oostkant van de IJssel om daarmee bevrijding en vrede in Nederland te herdenken.
Omstreeks 12.30 uur zal de colonne van circa 30 voertuigen bij de gedenksteen aan de Veerweg in Gorssel een pauze houden en bloemen leggen om daarmee de slachtoffers te herdenken die bij deze operatie vielen.

Historische militaire voertuigen zijn niet allen te bewonderen maar geven ook een beeld van de inspanningen die geleverd zijn om vrijheid en vrede te bereiken. Stilstaan bij slachtoffers van oorlogsgeweld past bij het herdenken van militaire operaties.

Na de herdenking aan de Veerweg zullen de voertuigen de route vervolgen via de Molenweg, Kamperveen, Lindeboomweg om vervolgens langs het zwembad Gorssel weer te verlaten. Langs deze route kan zich vanzelfsprekend ook publiek opstellen.

Programma 10 april:

12.30 uur Aankomst voertuigen van de vereniging De Groene Soos.
13.00 uur Welkom namens Oranje Vereniging Gorssel en Zorgtuin Gorssel
13.01 uur Toespraak door Willem de Rode.
13.10 uur Bloemen leggen bij de gedenksteen.
13.30 uur Vertrek voertuigen.

Natuurlijk zijn de voertuigen van vereniging De Groene Soos te bewonderen tijdens dit bezoek. U bent van harte welkom.

Namens de vereniging De Groene Soos, het bestuur van de Oranjevereniging Gorssel en de zorgtuin Gorssel.