Gorssel genoot van Koningsdag

De weersvoorspellingen beloofden niet veel goeds voor Koningsdag. ‘s Morgens regen en ’s middags buien en veel wind. Maar de formule voor de viering van Koningsdag in Gorssel is sterker dan slecht weer voorspellingen. En dat lieten de massaal toegestroomde bezoekers goed zien.

’s Morgens werd op het Nijverheidsplein begonnen met de aubade. Daar was het weer wel degelijk spelbreker en waren alleen de echt geharde Gorsselnaren aanwezig. Samen met de voorzitter van de Oranjevereniging Marc a Campo heette wethouder Henk van Zeijts de volwassenen en kinderen hartelijk welkom, waarna onder begeleiding van De Harmonie twee coupletten van het Wilhelmus werden gezongen. De kinderen dansten vervolgens op door De Harmonie gecoverde versie van het Koningslied. Ondanks de regen was het optreden een groot succes. Daarna volgde een programma, speciaal voor de schooljeugd van groep 1 t/m 8, dat doorliep tot 12.00 uur. De kinderen konden spelletjes spelen op school, bij de Bolderhoek, bij het zwembad of een speurtocht met verrassingen lopen en ondanks het natte weer werd hier druk gebruik van gemaakt.

Koningsdag2019 1Vanaf 13.00 uur kon men terecht op de kleedjesmarkt aan weerszijden van de Van de Capellenlaan. Door de slechte weersverwachting was de opkomst minimaal, maar degenen die hier wel gebruik van maakten verdienen alle lof. Op de Roskamweide waren uit voorzorg overal tentjes opgesteld, waar de bezoekers konden schuilen als het mocht gaan regenen. Vanaf 13.30 uur kon men van de opgestelde attracties gebruik maken en dat werd direct volop gedaan. Populair waren vooral de XXL Dragon track, het Grabbelhuis, de Bungee trampoline en het schminken. Het Spiderweb en het Rodeopaard kwamen wat later aan de beurt. De scouts van de IJsselgroep hadden een prachtige tokkelbaan opgesteld, terwijl de scouts van de Kompasnaald weer het traditionele en zeer populaire broodbakken op open vuur lieten uitvoeren. Voor de hele kleintjes bleek de prachtige zweefmolen een onuitputtelijke bron van plezier en ook kon men zich uitleven op het springkussen of met het traditionele ballengooien.

Om de jeugdige energie in goede banen te leiden en te houden was een Boksbal en een Kop van Jut opgesteld. Daar kon met zich gratis op uitleven en het bleek een schot in de roos. De al wat oudere jeugd ging een onderlinge krachtmeting aan: wie is hier de sterkste? Met als resultaat, dat zij de andere attracties met rust lieten. Helaas liet het popcorn apparaat het afweten, maar de suikerspin maakte dat voor velen weer goed. Bij de panna competitie waren er maar liefst 25 teams, die onderling gingen uitmaken welke teams om half zes de grote finale zouden gaan spelen.

Iets na drie uur dreigde een regenbui roet in het eten te gooien, maar nu bleken de her en der opgestelde tenten van grote waarde. De bezoekers konden overal veilig schuilen en van het vroegtijdig verlaten van het feestterrein was dan ook geen sprake.

Zo tegen half vier uur was het bij en in de grote feesttent en op het smulplein zeer gezellig en heel druk geworden. Op het smulplein werden door restaurant Gusto allerlei hapjes en drankjes aangeboden en ook pizza’s in diverse smaken. En wie meer trek had in de wat vettere snacks kon ook daarvoor op het smulplein terecht. Aan de kant van de grote feesttent was plaats ingeruimd voor het zeer populaire kaart-, geluk- en bewegend doelschieten en direct naast de feesttent begon om 15.30 uur het vogelschieten met het eerste schot door Henk Dalhuizen, de schutterskoning van vorig jaar. En 311 schoten later was het Ben te Have, die met een magistraal schot niet alleen de romp, maar ook de staart en kop naar beneden deed tuimelen. Het kaartschieten leverde een eerste plaats op voor Arie Nikkels met Christiaan Tjallema als goede tweede en Ava van Baaren als derde. Het gelukschieten werd een mooie overwinning voor Jasper Dik met Jeroen Vogel en Yinte van der Vlugt als respectievelijk tweede en derde.

De grote panna finale werd gewonnen door Tijmen Tegelaar en Philip Ligthart met op de tweede plaats Xavi Koster en Finn Dijkman.

De festiviteiten op de Roskamweide werden afgesloten met een druk bezocht buffet aangeboden door het Bestuur van de Oranjevereniging aan de vele vrijwilligers zonder wie de viering niet kan worden vorm gegeven. Deze wat nat begonnen, maar droog en mooi eindigende Koningsdag werd uiteindelijk afgesloten in Eetcafé de Hoek.

Klik voor de foto’s op Programma/foto’s